Deze generatie leefde ten tijde van koningin Wilhemina en maakte de zowel de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog als de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog mee.
Tussendoor leidde de economische crisis van 1929 tot massale werkloosheid. Desondanks steeg het aantal inwoners van Nederland van 6 miljoen in 1914 naar 9 miljoen in 1939.
Tussendoor leidde de economische crisis van 1929 tot massale werkloosheid. Desondanks steeg het aantal inwoners van Nederland van 6 miljoen in 1914 naar 9 miljoen in 1939.
Snel naar: Johan Koop - Anton Koop - Jaap Koop - Jan Koop - Aad Koop - Joost Koop
- Tak B -
XI.B.b. ANTON (Anthonius) KOOP
Manufacturenkoopman in Lutjebroek, chocoladefabrikant in Hilversum, vertegenwoordiger en inspecteur van een bierbrouwerij, koekfabrikant in Den Haag en tenslotte gepensioneerd in Leidschendam (lees meer)
Zoon van Jacob Koop en Marie Besseling
Geboren te Medemblik op 30 juli 1880
Overleden te Leidschendam op 12 maart 1950 (69 jr.)
Begraven aldaar op 16 maart op het RK-kerkhof St. Agatha.
Gehuwd te Zwaag op 7 juni 1906 met:
Dieuwertje (Divera) Pinxter
Dochter van Pieter Pinxter en Hendrika Helena Braun
Geboren te Zwaag op 16 april 1883
Overleden te Voorburg op 20 februari 1963 (79 jr.)
Dochter van Pieter Pinxter en Hendrika Helena Braun
Geboren te Zwaag op 16 april 1883
Overleden te Voorburg op 20 februari 1963 (79 jr.)
Uit dit huwelijk geen kinderen.
Priesterstudie
In veel katholieke families was het een hele eer wanneer een van de zoons priester werd en in het gezin van Jacob Koop en Marie Besseling zal het Anton geweest zijn die daarvoor de meeste aanleg had. Zodoende vertrok hij op 8 september 1892, net 12 jaar oud, naar Huize Ruwenberg in Sint Michielsgestel. Dat was een katholiek internaat van de Fraters van Tilburg dat landelijke bekendheid genoot en voorbereiding bood op het kleinseminarie.
De volgende stap was dan ook dat Anton op 21 augustus 1894 naar het kleinseminarie Hageveld ging, dat toen in Voorhout gevestigd was, maar later naar Heemstede verplaatst werd. Het onderwijs werd hier grotendeels door priesters verzorgd en was inhoudelijk vergelijkbaar met een gymnasium. Op Hageveld kreeg Anton gezelschap van zijn vriend Valentijn Pinxter (1880-1947).
Hoe belangrijk vader Jacob Koop deze prestigieuze priesterstudie vond bleek toen Anton tussendoor weleens terug naar huis kwam. Hij werd dan trots opgehemeld, zijn stoel was versierd en op het laatst moesten zijn broers en zusters zelfs "heer broer" tegen hem zeggen (overeenkomstig het "heeroom" waarmee men werd aangesproken als men eenmaal priester was). Ook kreeg hij bij zo'n gelegenheid een anker wijn mee.
Verliefd, verloofd, getrouwd
Mogelijk was het bij zo'n tussentijds thuisbezoek dat Anton een keer Valentijn Pinxters zuster Dieuwertje ontmoette en verliefd op haar werd. Hij besloot om zijn priesterstudie niet voort te zetten zodat hij met haar kon trouwen. Zodoende keerde Anton op 26 april 1899 weer terug naar Medemblik.
Toen zijn vader Jacob dit alles vernam viel Anton uit de gratie en werd hij de deur uit gezet met de woorden: "eerst was je bestemd voor de geestelijkheid, nu voor de beestelijkheid".* Ook Antons vriend Valentijn Pinxter stopte met de priesterstudie en werd uiteindelijk een gerespecteerd huisarts in Wervershoof.
Anton vertrok in september 1902 voor precies een jaar naar Goes, maar wat hij daar deed is onbekend. Hij keerde al gauw weer terug, want in 1904 was hij manufacturier in Lutjebroek. Op 7 juni 1906 trouwde Anton Koop in Zwaag met zijn geliefde Dieuwertje Pinxter en nog dezelfde maand betrokken ze een woning in Grootebroek. Hun huwelijk zou echter kinderloos blijven.
Chocoladefabrikant in Hilversum
Per 22 oktober 1910 vertrokken Anton en Dieuwertje naar Hilversum, waar ze aan de Chrysantenstraat 38 gingen wonen. Vermoedelijk nam Anton Koop niet veel later samen met Johan J. Maats een chocoladefabriek over die zich sinds 1903 aan de Laarderweg (na de oorlog omgedoopt tot Larenseweg) 30 bevond.
Vervolgens richtten Koop en Maats op 25 maart 1912 bij de Amsterdamse notaris J.A. Ritman de naamloze vennootschap "Stoom Cacao- en Chocoladefabriek "Para", voorheen C.F.A. Goedhuys" op, waarvan ze beide directeur werden.* De term para heeft uiteenlopende betekenissen, maar waar hij in dit geval naar verwijst is niet bekend.
Handtekeningen onder de oprichtingsakte van NV Para
Bovenaan tekenden Johan J. Maats en Anton Koop,
daaronder twee getuigen en notaris Ritman, 25 maart 1912.
(notarieel archief Amsterdam - klik ter vergroting)
Bovenaan tekenden Johan J. Maats en Anton Koop,
daaronder twee getuigen en notaris Ritman, 25 maart 1912.
(notarieel archief Amsterdam - klik ter vergroting)
Tegelijk met de oprichting van NV Para maakten zowel Anton Koop en zijn vrouw als Johan Maats en zijn vrouw hun testament bij notaris Ritman.* Daarbij bleek dat beide echtparen naar de Laarderweg 30 verhuisd waren en dat zich dus kennelijk ook twee woningen op het fabrieksterrein bevonden. Aangezien ze kinderloos waren benoemden Anton Koop en Dieuwertje Pinxter elkaar tot hun enig erfgenaam.
Van de chocoladefabriek Para zijn een paar blikjes bewaard gebleven. Deze hebben bovenop het opschrift "Cholat" en op de zijkant "Cacao- en Chocolaadfabriek "Para" Hilversum". Het zijn zeer klein blikjes (2,7 x 6 x 3,5 cm.), zodat ze vermoedelijk als monster of als relatiegeschenk dienden:
Waarschijnlijk kwam de fabriek in 1921 of '22 in andere handen en werd toen omgedoopt tot chocola- en suikerwerkenfabriek NV Splendid.* Ondertussen was Anton in 1921 verhuisd naar een fraaie villa aan het Melkpad 33.
Koekfabrikant in Den Haag
Op 1 mei 1922 vertrok Anton Koop echter al weer naar de gemeente Obbicht en Papenhoven in midden-Limburg, waar hij vertegenwoordiger en vervolgens inspecteur van een bierbrouwerij was. Erg lang duurde dat niet, want na een tussenstop in Beverwijk verhuisden Anton en zijn vrouw in mei 1924 naar Den Haag. Daar woonden ze op vijf verschillende adressen en tussendoor ook nog bijna 4 jaar in het nabij gelegen Rijswijk. In deze periode was Anton als koekfabrikant werkzaam.
In 1943 verhuisde het echtpaar Koop naar een mooi gelegen woning aan Park Vronesteyn 5 in Voorburg en nadat Anton in 1945 65 was geworden woonden ze aan de Julianaweg 112 in Leidschendam. Daar overleed Anton Koop op 12 maart 1950, in de leeftijd van 69 jaar. Zijn vrouw Dieuwertje Pinxter overleefde hem bijna 13 jaar en overleed op 20 februari 1963 in Voorburg, 79 jaar oud.
Stamboomonderzoek
Anton heeft ook pogingen ondernomen om de stamboom van de familie Koop uit te zoeken. Daarbij zou hij onder andere op het zinnetje "Ik en mijn Ant hebben 100 morgen land" zijn gestuit. De familie Koop zou volgens zijn onderzoek mogelijk uit Friesland zijn gekomen. Ook zijn jongste broer Joost Koop hield zich hiermee bezig. Antons genealogische papieren zijn vermoedelijk bij Joost terechtgekomen of via hem bij diens zoon Jacques Koop in Aerdenhout.*
Het bidprentje voor Anton Koop
Collectie centrum voor regionale geschiedenis Rijckheyt
klik voor een vergroting
Collectie centrum voor regionale geschiedenis Rijckheyt
klik voor een vergroting
Broers: Johan Koop - Anton Koop - Jaap Koop - Jan Koop - Aad Koop - Joost Koop
Vervolg: Huidige generaties